تحصیل در ترکیه


تحصیل در مدارس ترکیه در مقطع ابتدایی و دبیرستان

دغدغه بسیاری از والدین که تصمیم به مهاجرت به کشور ترکیه می گیرند مسئله امکان و چگونگی تحصیل فرزندان در مدارس این کشور و پس از آن ثبت نام در دانشگاه های ترکیه است. در صورتی که قصد دارید فرزندتان در یکی از مدارس ترکیه تحصیل کند، بررسی شرایط و هزینه تحصیل در مقاطع قبل از دانشگاه در این کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. نکته قابل توجه این است که بخش زیادی از بودجه کشور ترکیه صرف بالا بردن کیفیت آموزشی مدارس و هماهنگ نمودن سیستم آموزش قبل از دانشگاه با استانداردهای جهانی می شود. سیستم آموزشی ترکیه شامل 12 سال آموزشی به صورت 4+4+4 می شود که متشکل از 4 سال تحصیل در مقطع ابتدایی (سطح 1)، 4 سال تحصیل در مقطع ابتدایی (سطح 2)، و 4 سال تحصیل در مقطع متوسطه می باشد. زبان تحصیل مدارس ترکیه اغلب ترکی و انگلیسی است. کودکان زیر ۳ سال می توانند با پرداخت هزینه و شهریه از مهد کودک های دولتی یا خصوصی در کشور ترکیه استفاده کنند. پس از آن کودکان 3 تا 5 سال در مقطع پیش دبستانی مشغول به یادگیری می شوند. تحصیل برای همه افراد از سن 6 سالگی اجباری است. کودکان 6 تا 9 سال در مقطع ابتدایی تحصیل می کنند و پس از آن نیز در دو دوره 4 ساله در مقاطع ابتدایی سطح 2 و دبیرستان به تحصیل می پردازند.

در پایان دوره متوسطه، دانش آموزان قادر به دریافت مدرک دیپلم تحت عنوان لیز دیپلماتی خواهند بود که با استفاده از آن می توانند برای شرکت در آزمون های ملی و ورود به دانشگاه اقدام نمایند. به طور کلی مدارس کشور ترکیه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می‌شوند که شامل مدارس دولتی که معمولا رایگان هستند و مدارس خصوصی که در آن دانش آموزان ملزم به پرداخت شهریه بسته به سطح کیفی و امکانات آموزش هستند، می باشند. مدارس بین المللی ترکیه دارای هزینه های بالاتری هستند و تحصیل در آنها اغلب به زبان انگلیسی می باشد. بسیاری از این مدارس از معیار های آموزش جهانی استفاده می کنند و امکان انتقال آسان دانش آموزان به مدارس کشور های دیگر را فراهم می کنند. مدارس بین المللی ترکیه برای دانش آموزان دوره های آموزش زبان ترکی و طیف گسترده ای از فعالیت های فوق برنامه را فراهم می آورند. تحصیل دانش آموزان ایرانی در مدارس فارسی زبان ترکیه که زیر نظر وزارت آموزش و پرورش ایران و وزارت امور خارجه فعالیت دارند نیز امکان پذیر است. مدارس ایرانی ترکیه اغلب دارای سه مقطع تحصیلی رایج در ترکیه هستند و تدریس در آنها به زبان فارسی و توسط معلمان ایرانی صورت می گیرد. دانش آموزان با تبعه غیر ترک برای تحصیل در مدارس این کشور باید اقامت ترکیه را اخذ کرده باشند و یا به واسطه والدین خود اقامت داشته باشند. اعزام دانش‌آموز به کشور ترکیه و یا تحصیل در مقاطع پیش از دانشگاه در این کشور نیازمند اطلاعات به‌ روز و پیگیری دقیق درباره مدارک مورد نیازو شرایط تحصیل در ترکیه و مدارس این کشور است که با بهره گیری از مشاوره کارشناسان متخصص و مجرب اقامت 98 میسر می شود.

ثبت نام و تحصیل در ترکیه در مقطع دانشگاه و لیسانس چگونه است؟

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی به دلایل بسیاری از جمله کیفیت آموزش و رنکینگ دانشگاه های این کشور و پایین بودن هزینه های تحصیل و زندگی از محبوبیت بالایی در میان دانشجویان ایرانی برخوردار است. بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه با ارائه آموزش های بالاتر از استاندارد در سطح جهانی دارای اعتبار هستند و به دانشجویان فرصت می دهند تا از تحصیل با کیفیت، اساتید موفق و سیستم آموزشی یکپارچه جهانی بهره مند شوند. اعزام دانشجو در مقطع کارشناسی و دریافت ویزای تحصیلی کشور ترکیه با ثبت نام در دانشگاه های دولتی و خصوصی این کشور، که هر کدام دارای شرایط خاصی می باشند، امکان پذیر است. شهریه دانشگاه‌های دولتی ترکیه که عموما توسط دولت پایه‌ گذاری شده‌اند کمتر از دانشگاه های خصوصی می باشد. زبان‌ تدریس دانشگاه های دولتی معمولا ترکی، انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی می باشد.

شهریه دانشگاه های خصوصی معمولا بیشتر است و زبان تدریس در این دانشگاه ها عموما انگلیسی می باشد. فعالیت های دانشگاه های خصوصی ترکیه در سطح بین الملل و ارتباط با صنعت در مقایسه با دانشگاه های دولتی این کشور گسترده تر است. دانشجویانی که مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی در کشور ترکیه هستند می توانند برای اخذ بورسیه تحصیلی اقدام کنند تا تمام یا بخشی از هزینه های تحصیل، هزینه مسکن، و زندگی خود را تامین کنند. به طور کلی دانشگاه‌های دولتی و خصوصی در ترکیه دوره‌های تحصیلی خود را مطابق با متود آموزشی مورد استفاده در اروپا یکسان‌سازی می‌کنند و بسیاری از آنها از مبادلات دانشجویان بین‌الملل پشتیبانی می‌کنند. با ثبت نام در دانشگاه ترکیه در مقطع کارشناسی پس از حدود ۴ سال تحصیل دانشجو قادر به دریافت مدرک لیسانس خواهد بود. در دانشگاه هایی که تدریس در آنها به زبان ترکی صورت می گیرد، برای آن دسته از دانشجویانی که به زبان ترکی تسلط ندارند، دوره های آموزش زبان ترکی به صورت رایگان برگزار می شود. شرط اصلی اخذ پذیرش دانشگاه های ترکیه داشتن مدرک دیپلم 12 ساله و کسب نمره قبولی در آزمون ورودی مقطع کارشناسی دانشگاه ها می باشد.

مدارک مورد نیاز تحصیل در ترکیه با توجه با دانشگاه و مقطع مورد نظر متفاوت است. این مدارک برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی معمولا شامل رزومه تحصیلی، مدرک دیپلم و ریزنمرات معادل سازی شده، مدرک زبان انگلیسی یا ترکی و مدرک کسب نمره قبولی در آزمون دانشگاه می باشد. برای تحصیل در مقطع لیسانس و با مدرک دیپلم در ترکیه،ابتدا متقاضی باید در آزمون های ورودی دانشگاه ها پذیرفته شود. سپس لازم است مدارک زبان برای اثبات تسلط به زبان انگلیسی و یا ترکی ارائه شود. تسلط به زبان ترکی توسط مدرک آزمون تومر که مشابه آزمون های زبان انگلیسی TOEFL یا IELTS می باشد، سنجیده می شود. شرکت در آزمون ورودی دانشگاه ها اغلب شرایط سنی ندارد و با در دست داشتن داشتن مدرک دیپلم دبیرستان امکان شرکت در این آزمون ها فراهم می شود. دانشجویان در مقطع کارشناسی در کشور ترکیه حدود 10 ساعت در هفته اجازه کار دانشجویی دارند. مدرک کارشناسی یا لیسانس اخذ شده از دانشگاه های ترکیه در همه رشته در تمامی کشور های اروپایی معتبر است. از سوی دیگر با توجه به همکاری علمی و پژوهشی دانشگاه های ترکیه با بسیاری از دانشگاه های جهان، امکان تبادل دانشجو بین دانشگاه های ترکیه و کشورهای دیگر وجود دارد.

چگونه می توانیم در مقطع فوق لیسانس و دکترا در ترکیه تحصیل کنیم؟

تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های ترکیه به واسطه امکانات تحقیقاتی مدرن و پیشرفته از محبوبیت بالایی در میان دانشجویان بین المللی برخوردار است. تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه معمولا 2 سال طول می کشد و دانشجو ملزم به ارائه پایان نامه فردی در پایان ترم دوم در سال دوم می باشد. برای تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد هر دانشگاهی ممکن است در سال دو بار آزمون ورودی مربوط به رشته های مورد نیاز خود برگزار کند و متقاضیان می توانند در صورت قبولی در رشته مورد نظر خود و در دست داشتن مدرک کارشناسی در این کشور ادامه تحصیل دهند. عموما برنامه های تمام وقت مقطع کارشناسی ارشد در کشور ترکیه در ماه اکتبر آغاز می شوند. با این حال، دانشجویان پاره وقت، با شرایط خاص می توانند در ترم دوم وارد دانشگاه شوند. در مقطع فوق لیسانس دانشجویان اجازه دارند به صورت پاره وقت و در حدود 20 ساعت در هفته کار کنند.بیشتر دوره های مقطع کارشناسی ارشد، به خصوص در دانشگاه های جدیدتر، با هدف جذب دانشجویان بین المللی به زبان انگلیسی تدریس می شود. متقاضیان شرکت در دوره های ترکی زبان لازم است در فرآیند پذیرش خود آزمون زبان ترکی را نیز
بگذرانند.

تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا می تواند شانس استفاده از فرصت های منحصر به فردی را برای دانشجویان و متقاضیان فراهم آورد. دانشگاه‌های ترکیه در زمینه فعالیت ها و ارتباطات آکادمیک در سطح جهانی سابقه دیرینه ای دارند و آموزش‌های دکترا در این کشور با کیفیت بالایی ارائه می‌شوند در حالی که شهریه آنها نسبتا و در مقایسه با دیگر کشور ها پایین است. ساختار دوره های دکترا در این کشور مشابه کشور های اروپایی می باشد و دارای فرایند و ارزیابی های از پیش تعیین شده است. تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه های کشور ترکیه معمولا به زبان انگلیسی صورت می گیرد و دارای شرایط خاص می باشد که از مهم ترین آنها میتوان به داشتن مدرک زبان انگلیسی، نمرات و معدل مناسب، مقالات  ISI، و معرفی نامه استاد راهنما اشاره کرد. متقاضیان شرکت در دوره‌های دکترا در کشور ترکیه، باید مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مرتبط با رشته مورد نظر را داشته‌ باشند. پذیرش مدارک برخی از کشورها به آسانی صورت می گیرد در حالی که گواهی معادل برخی دیگر از کشور ها نیازمند بررسی‌های بیشتر است. علاوه بر این، متقاضیان تحصیل در مقطع دکترا باید پیشنهاد پژوهشی خود را نیز ارسال کنند. دانشجویان در اغلب موارد همچنین باید در آزمون ‎های خاص به منظور سنجش بار علمی خود شرکت کنند. این آزمون ها معمولا هر ساله در زمان های خاص تحت عنوان امتحان ورودي تحصيلات تكميلي (ALES) برگزار می­شود. نمرات آزمون‌های بین‌المللی همچون GMAT و  GRE نیز می تواند مبنای اقدام برای دریافت پذیرش دانشگاه های ترکیه در مقطع دکترا قرار گیرد. زبان آموزشی دوره‌های دکترا در کشور ترکیه انگلیسی است.به همین دلیل به‌منظور پذیرش در یکی از دوره‌های دکترا به‌عنوان فردی غیرانگلیسی زبان، متقاضیان باید مدرکی مبنی بر کسب حداقل نمره‌ی قابل قبول زبان انگلیسی در یکی از آزمون‌های شناخته شده مانند تافل و آیلتس، و یا یکی از آزمون‌های ارائه شده توسط مركز گزينش و جابجايي دانشجوي تركيه  ÖSYM را ارائه دهند. مدارک مورد نیاز تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا شامل مدرک دیپلم به همراه ریز نمرات، مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد به همراه ریز نمرات، مدرک تسلط بر زبان انگلیسی، CV ، انگیزه نامه و توصیه نامه می باشد. دانشجویان پس از 4 سال تحصیل در مقطع دکترا که شامل ۲ سال شرکت در کلاس ها به صورت حضوری و ۲ سال فعالیت عملی و تحقیقاتی بر روی موضوع پایان نامه می باشد، قادر به اخذ مدرک خواهند بود. در مقطع دکترا در کشور ترکیه دانشجویان اجازه دارند در حدود ۳۰ ساعت در هفته به صورت پاره وقت کار کنند. لازم به ذکر است که کاریابی در این کشور مستلزم یادگیری و تسلط بر زبان ترکی است.

 شرایط تحصیلات تکمیلی در کشور ترکیه و پذیرش دانشگاه های مختلف ممکن است در جزئیات با هم اختلاف داشته باشند. ارائه‌ دهندگان دوره‌های تحصیلات تکمیلی، هم دانشگاه‌های دولتی و هم مراکز خصوصی هستند و متقاضیان با توجه به نمره آزمون ها و رزومه‌ تحصیلی خود، موفق به اخذ پذیرش از این دانشگاه ها خواهند بود.

هزینه تحصیل در دانشگاه های ترکیه چقدر است؟

هزینه تحصیل در ترکیه و زندگی در طول این دوره یکی از مهم ترین دغدغه های دانشجویان هنگام تصمیم گیری برای  تحصیل در خارج از کشور می باشد. دانشگاه های ترکیه در مقایسه با دیگر مقاصد تحصیلی جهان شهریه کمتری دارند و هزینه‌های زندگی در این کشور کمتر است. هزینه تحصیل در ترکیه با توجه به دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه و ترکی زبان و انگلیسی زبان بودن تدریس متفاوت می باشد. هزینه تحصیل در ترکیه در مقطع لیسانس برای دانشگاه های دولتی و به زبان ترکی حدود 100 تا 300 دلار در سال می باشد. هزینه های تحصیل در دانشگاه های غیر دولتی ترکیه در مقطع لیسانس حدود 5 هزار دلار تا حدود 25 هزار دلار در سال برآورد می شود. هزینه دانشگاه های غیر دولتی بسته به رشته تحصیلی و سطح دانشگاه متفاوت می باشد. شهریه دانشگاه های ترکیه برای تحصیل اتباع خارجی در مقطع کارشناسی ارشد  حدود 500 تا 1000 دلار در سال است که این هزینه برای تحصیل در دانشگاه های انگلیسی زبان تا حدود 1000 تا 3 هزار دلار در سال افزایش می یابد. در نهایت هزینه های  تحصیل در مقطع دکترا در کشور ترکیه حدود 20 هزار دلار تا 40 هزار دلار در سال برای دانشگاه های خصوصی برآورد می شود. حداقل هزینه زندگی یک دانشجوی بین المللی در ترکیه تا حدود  400 دلار در ماه، و هزینه های اداری و کتاب حدود 150 دلار در هر ترم برآورد می شود. لازم به ذکر است که تخمین این هزینه ها با توجه به به محل زندگی ، سبک زندگی و دوره تحصیلی متفاوت است. به منظور برآورد هزینه های مهاجرت از طریق تحصیل به ترکیه و کسب اطلاعات بیشتر برای شرایط و روند تحصیل در مقاطع مختلف در این کشور متقاضیان می توانند از متخصصین این حوزه در اقامت 98 کمک بگیرند تا در انجام مراحل مختلف و اخذ تصمیمات مهم به درست‌ترین روش ممکن اقدام نمایند. لازم به ذکر است که هزینه ترانسفر و اقامت کلیه مشتریان اقامت 98 در طول پروسه امور مهاجرتی و اخذ اقامت از طریق تحصیل رایگان بوده و شما مهمان اقامتگاه ها و سرویس های ترانسفر ویژه مهمانان اقامت 98 خواهید بود.

همه چیز درباره شرایط اخذ بورسیه دانشجویی ترکیه

تحصیل رایگان در دانشگاه های ترکیه برای دانشجویان سراسر جهان با گرفتن بورسیه تحصیلی در ترکیه امکان پذیر است. کشور ترکیه علاوه بر فراهم‌ سازی امکانات و فرصت‌های آموزشی در معتبرترین دانشگاه‌های خود، به دانشجویان مستعد بورسیه تحصیلی اعطا می‌کند. اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه مزایای بسیاری را برای متقاضیان فراهم می آورد. از جمله مهمترین این مزایا می توان به تحصیل رایگان و عدم پرداخت شهریه، سکونت رایگان در خوابگاه های دانشگاه و بهره مندی از امکانات آنها، پرداخت هزینه های درمان و بیمه سلامت عمومی، پرداخت هزینه های مسافرتی ورود و خروج به این کشور، و در بسیاری از موارد پرداخت حقوق ماهیانه،  اشاره کرد. برخی از بورسیه ها ممکن است هزینه های تحصیل و اقامت دانشجو در ترکیه را به طور کامل پوشش دهند در حالی که برخی دیگر تنها بخشی از هزینه های تحصیلی را پوشش می دهند. با توجه به این که اخذ بورسیه تحصیلی امکان ادامه تحصیل رایگان در کشور ترکیه را فراهم می آورد، رقابت بر سر دریافت آن در میان دانشجویان بین‌المللی بسیار بالا می باشد. اکثر بورسیه‌های تحصیلی ترکیه نیازمند داشتن نمرات پذیرش آزمون‌های بین‌المللی زبان به همراه آزمون های نظیر GRE، GMAT، SAT است. متقاضیان دریافت بورسیه تحصیلی این کشور باید از مدارک بین‌المللی مورد نیاز برای دریافت بورسیه مطلع باشند و پس از آن برای دریافت آن اقدام نمایند.لازم به ذکر است که بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه معمولا در مقطع دکترا، در مقایسه با فوق لیسانس و لیسانس، راحت تر اعطا می شود. علاوه بر این، دانشگاه‌های شهرهای بزرگ ترکیه معمولا دارای شرایط دشوارتری برای دریافت بورسیه تحصیلی هستند. بنابراین درخواست بورسیه و کمک هزینه تحصیلی از دانشگاه‌های شهرهای کوچک این کشور، شانس پذیرش بیشتری را فراهم می نماید.


از مهم ترین شرایط گرفتن بورسیه تحصیلی در ترکیه این است که همه دانشجویان، حتی دانشجویانی که به زبان غیر ترکی تحصیل می کنند، باید به مدت یک سال در دوره‌های آموزش زبان ترکی شرکت کنند. بورسه تحصیلی ترکیه برای تمامی دانشجویان در سراسر کشورهای جهان قابل استفاده می باشد. محدودیت سنی برای گرفتن بورسیه تحصیلی در ترکیه زیر 21 سال برای مقطع کارشناسی، زیر 30 سال برای مقطع کارشناسی ارشد، و زیر 35 سال برای دوره های دکترا می باشد. حداقل معیار های علمی دریافت بورسیه معدل بالای 14 برای متقاضیان اخذ مدرک کارشناسی و معدل بالای 15 برای متقاضیان اخذ مدرک کارشناسی ارشد و دکترا می باشد. لازم به ذکر است که حداقل معدل تحصیلی برای متقاضیان رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی 18 می باشد. بر اساس اطلاعات وبسایت دولتی turkiye burslari بیش از 400 نوع بورسیه تحصیلی ترکیه برای متقاضیان ادامه تحصیل در این کشور در دسترس می باشد که هر یک از این بورسیه ها دارای شرایط، قوانین و مزایای منحصر به فرد هستند. بورسیه های تحصیلی کشور ترکیه دارای انواع مختلفی می باشند که برخی از مهم ترین آنها شامل بورسیه تحصیلی دولتی، بورسیه دانشگاهی، و بورسیه تحصیلی دانشجویان المپیادی است. دانشجویان متقاضی دریافت بورسیه در این کشور باید با توجه به رزومه تحصیلی فردی و شرایط و مزایای بورسیه مربوطه، نسبت به درخواست کمک هزینه برای ادامه تحصیل در این کشور اقدام نمایند. درخواست برای اخذ بورسیه و ارسال مدارک تحصیلی مورد نیاز به صورت آنلاین بوده و در بازه زمانی تعیین شده در هر سال می باشد. پس از انجام اقدامات اولیه و ارسال مدارک، متقاضیان باید منتظر دریافت ایمیل مصاحبه حضوری و یا غیرحضوری، و پس از آن نتیجه نهایی پذیرش باشند. دریافت بورسیه منجر به دریافت مدارک برای درخواست ویزای تحصیلی ترکیه و اخذ کارت اقامت از سوی دپارتمان بورسیه تحصیلی دولت این کشور خواهد شد.

اطلاع از جدیدترین شرایط و قوانین اخذ کمک هزینه های تحصیل در ترکیه و بهره گیری از تجربیات مشاوران و متخصصان اقامت 98 در این زمینه نقش قابل توجهی در موفقیت در دریافت بورسیه تحصیلی این کشور دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *