شرایط اقامت ترکیه


اقامت دائم ترکیه

قبل از آنکه به بیان روش‌های اخذ اقامت دائم ترکیه بپردازیم، بهتر است ابتدا درباره مسائل پایه مهاجرت مطالبی را بیان کنیم تا فهم این مقاله برای شما آسان‌تر شود. قبل از هر چیز بدانیم اقامت چیست و تفاوت آن با ویزای ترکیه و تفاوت آن با پاسپورت ترکیه چیست.

ویزای ترکیه : مجوزی است که با داشتن آن اجازه ورود به خاک ترکیه را خواهید داشت. خوشبختانه کشور ترکیه روابط دوستانه‌ای با کشور ایران دارد و ایرانیان می‌توانند بدون نیاز به اخذ ویزای ترکیه به این کشور وارد شوند و به مدت حداکثر 90 روز در این کشور اقامت توریستی داشته باشند، ولی برای تحصیل و یا کار در ترکیه حتی ایرانیان نیز ملزم به دریافت ویزای تحصیلی یا ویزای کار ترکیه هستند. 

اقامت ترکیه : هنگامی که ویزای ترکیه را دریافت کرده و وارد کشور ترکیه شدید، اکنون شما اقامت ترکیه را دارا هستید. اگر بدون ویزا به ترکیه سفر کرده باشید، اقامت ترکیه شما 90 روز اعتبار دارد؛ اما اگر با انواع دیگر ویزاهای ترکیه وارد این کشور شده باشید، مجوزهای اقامتی برای شما صادر خواهد شد که مدت طولانی‌تری خواهند داشت. به اقامت هایی که مدت محدودی دارند (مثلا یکسال) اقامت موقت ترکیه می‌گویند و به مجوزی که طبق آن می‌توانید برای نامحدود در کشور ترکیه اقامت داشته باشید، اقامت دائم ترکیه می‌گویند.

پاسپورت ترکیه : تحت شرایط خاصی که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد، می‌توانید حق شهروندی کشور ترکیه را اخذ نموده و پاسپورت ترکیه بگیرید. در این صورت شما تابعیت کشور ترکیه را دارا خواهید بود و همانند یک شهروند عادی کشور ترکیه هستید. با داشتن پاسپورت ترکیه از تمام حقوق مردم ترکیه بهره‌مند خواهید بود و می‌توانید به مدت نامحدود در این کشور زندگی کنید، به کار بپردازید و تحصیل کنید.

مزایای اخذ اقامت ترکیه

ترکیه کشوری با سبک زندگی اروپایی و آسیایی است. به علت همسایگی با کشور ایران، مردم ترکیه در بسیاری از فرهنگ‌ها و سبک زندگی تشابهات زیادی با مردم ایران دارند اما از طرف دیگر ترکیه با کشورهای اروپایی نیز همسایه است و به همین دلیل زندگی در ترکیه ترکیبی از سبک زندگی اروپایی را نیز در خود دارد.

مزایای اخذ اقامت ترکیه نسبت به اخذ اقامت در کشورهای اروپایی دیگر زیادتر است و حتی با داشتن اقامت موقت ترکیه نیز دامنه زیادتری از امکانات و اختیارات در اختیار شما قرار خواهد گرفت. برای مطالعه کامل مزایای گرفتن اقامت ترکیه، می‌توانید مقاله مزایای اخذ اقامت ترکیه  را بخوانید؛ ولی اگر بخواهیم به صورت مختصر به آن‌ها اشاره کنیم، مزایای اخذ اقامت ترکیه شامل موارد زیر است:

  • امکان افتتاح حساب در بانک‌های ترکیه
  • دریافت وام های با سود بسیار پایین در صورت ایجاد کسب و کار در ترکیه
  • بهره‌مندی از آموزش رایگان زبان ترکی برای افراد دارای اقامت ترکیه
  • بدون شرط حضور در ترکیه
  • اخذ ساده و سریع اقامت ترکیه ممکن است.
  • امکان اخذ شهروندی و پاسپورت ترکیه
  • اخذ ساده مجوز کسب و کار ( کمتر از یک هفته )
  • امکان اشتغال در ترکیه با حقوق پایه حدودا دو برابر ایران
  • امکان دریافت کارت اعتباری ویزا کارت یا مستر کارت برای پرداخت‌های اینترنتی بین‌المللی
  • سهولت در دریافت ویزای آمریکا ، کانادا ، انگلستان و ویزای شینگن برای ایرانیان مقیم ترکیه
  • بهره مندی از قیمت پایین و کیفیت بالای پوشاک ترکیه
  • امکان تحصیل فرزندان در مدارس بین المللی
  • امکان تحصیل فرزندان شما در مدارس ایرانی مورد تایید آموزش و پرورش
  • خرید خودروهای روز دنیا به صورت اقساطی و معاف از مالیات ترکیه برای ایرانیان

روند اخذ اقامت ترکیه

قبل از گرفتن اقامت ترکیه باید با انواع اقامت ترکیه آشنایی داشته باشید. بیشتر متقاضیان اقامت ترکیه فقط به دنبال پاسخ سوال ” چگونه اقامت ترکیه بگیریم ؟ ” هستد، در حالی که آگاهی یافتن از انواع اقامت ترکیه اولین قدمی است که باید برای شروع روند اخد اقامت ترکیه برداشت.


انواع اقامت ترکیه

در صورتی که قصد گرفتن اقامت ترکیه را دارید، ابتدا باید مشخص کنید که هدفتان از زندگی در ترکیه چیست و به چندسال اقامت در ترکیه نیاز دارید، پس از آن باید یکی درباره اخذ یکی از اقامت های زیر تصمیم‌گیری کنید :

اقامت توریستی یکساله ترکیه

اقامت توریستی یک ساله ترکیه یا به بیان رایج اقامت یکساله ترکیه مخصوص کسانی است که قصد اقامت موقت در ترکیه را دارند. با این نوع از اقامت نمی‌توانید حق شهروندی و پاسپورت ترکیه را دریافت کنید. اقامت یکساله ترکیه با روش‌های گوناگونی قابل اخذ است، اما نکته مهم این است که پس از سال 2020 قانونی در ترکیه تصویب شد که امکان تمدید اقامت توریستی یک ساله ترکیه با یک روش وجود ندارد. یعنی به طور مثال اگر به وسیله اجاره خانه در ترکیه اقامت یکساله دریافت کرده باشید، پس از گذشت یکسال امکان تمدید این نوع از اقامت را به وسیله اجاره خانه نخواهید داشت و باید علاوه بر اجاره خانه واجد شرایط یکی دیگر از روش‌های اخذ اقامت یکساله نیز باشید.

اقامت توریستی یکساله ترکیه، روشی ساده و ارزان برای زندگی در ترکیه است. چنانچه می‌خواهید برای زندگی در ترکیه تصمیم‌گیری نمایید، بهتر است ابتدا با اخذ اقامت یکساله شروع کنید و بعد از مدتی زندگی در ترکیه، تصمیم خود را در مورد اقامت دائم در ترکیه نهایی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اقامت توریستی ترکیه، می‌توانید مقاله نحوه اخذ اقامت یکساله ترکیه را بخوانید.

اقامت دائم ترکیه

با داشتن اقامت دائم ترکیه می‌توانید بیش از یکسال در ترکیه زندگی کنید. صرفا با داشتن اقامت دائم ترکیه می‌توانید شرایط اخذ حق شهروندی و پاسپورت ترکیه را داشته باشید. این نوع از اقامت مخصوص کسانی است که قصد زندگی همیشگی در کشور ترکیه یا قصد اخذ پاسپورت این کشور را دارند. گرفتن اقامت دائم ترکیه نسبت به اقامت یکساله ترکیه روشی سخت تر و پرهزینه تر است که در ادامه بیشتر درباره آن توضیح خواهیم داد.

اقامت ترکیه از طریق تحصیل

یکی از بهترین روش های دریافت اقامت ترکیه، تحصیل در دانشگاه های این کشور است. تحصیل در ترکیه یکی از راه های اخذ اقامت ترکیه می باشد. نظام آموزشی ترکیه از روش فرآیند بولونیا پیروی می کند. تحصیل در این کشور تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش ملی بوده و غالباً دولتی می باشد. تحصیل در این کشور از پیش دبستانی تا دانشگاه امکان پذیر است. تحصیل در دوره پیش دبستانی تا 6 سالگی، دبستان از 6 تا 14 سال به صورت اجباری و رایگان، از 14 تا 18 سال در دبیرستان و هنرستان و در انتها از 18 سال به بالا در دانشگاه امکان پذیر خواهد بود. تحصیل در ترکیه در مقطع فوق دیپلم فنی 2 ساله، لیسانس 4 ساله، فوق لیسانس 2 ساله و دکترا 3 تا 5 ساله می باشد و زیر نظر اداره آموزش عالی ترکیه (YOK) برگزار می شود.

دبیرستان ها در ترکیه به 6 گروه عمومی (Duz Liseleri)، هنرستان (Meslek Lisereli)، آناتولی (Anadolu Lisereli )، ویژه (Super Lisereli)، علوم و فنون (Fen Lisereli) و مدارس خصوصی (Ozel Lisereli) تقسیم بندی می شوند.

رشته های پرطرفدار در کشور ترکیه به شرح زیر می باشند.

علوم کامپیوتر

روانشناسی

گردشگری

مهندسی صنعتی

روابط بین الملل

طراحی گرافیک

زبان و ادبیات ترکی، طراحی صنعتی

عمران

 

ریاضیات

مدیریت بازرگانی

بیوتکنولوژی

انرژی اتمی

مهندسی IT

کشاورزی و جنگلداری

پزشکی

زمین شناسی

از جمله دانشگاه های معتبر ترکیه می توان به دانشگاه های ملی فنی خاورمیانه (METU)، بوسفور استانبول و فنی استانبول با آزمون ورودی و نمره زبان بالا؛ دانشگاه های خصوصی بیلکنت، سابانچ و کوچی بدون آزمون ورودی و نیازمند نمره زبان انگلیسی بالا؛ دانشگاه های علوم پزشکی ملی با آزمون ورودی و دانشتن زبان ترکی و دانشگاه های پزشکی خصوصی بدون آزمون ورودی و با داشتن نمره زبان بالا اشاره کرد.

میانگین هزینه اقامت ترکیه از طریق تحصیل در مقاطع دانشگاهی در ترکیه در دانشگاه های دولتی بین 500 تا 2،200 دلار، دانشگاه های خصوصی از 4،000 تا 20،000 دلار و دانشگاه های علوم پزشکی از 15،000 تا 25،000 دلار می باشد.

آزمون ورودی دانشگاه های بین المللی شامل امتحان ریاضی، تفکر تحلیلی، مهارت های حل مسئله و زبان انگلیسی می باشد.

بورسیه تحصیلی در ترکیه به سه نوع بورسیه وزارت آموزش و پرورش ترکیه ویژه شهروندان کشورهای آسیای مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و شرق اروپا؛ بورسیه مریت (Merit) دانشگاه های خصوصی بدون شرط اخراج دانشجو (در صورت بد بودن وضعیت تحصیلی) و بورسیه دولت ترکیه ویژه شهروندان ترکیه و شهروندان خارجی ترکیه ای الاصل تقسیم بندی می شود. هم اکنون بیش از 15000 دانشجوی خارجی در حال تحصیل در دانشگاه های ترکیه هستند. این بورسیه ها شامل پوشش هزینه های تحصیلی، زندگی، سفر، اسکان و تحصیل می باشند.

مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه به شرح زیر می باشد.

پاسپورت

عکس پاسپورتی

رضایتنامه برای کودکان زیر 18 سال

نامه پذیرش از دانشگاه

رسید پرداخت شهریه دانشگاه

اظهارنامه تمکن مالی و یا نامه از سوپروایزر

نمره زبان ترکی و یا انگلیسی بسته به نیاز دانشگاه (عموما نمره آیلتس بالای ۶ برای ویزای تحصیلی)

اقامت ترکیه از طریق کار

به منظور اخذ اقامت ترکیه از طریق کار و مهاجرت کاری به ترکیه می بایست از کارفرمایی در ترکیه پیشنهاد کاری داشته باشید. شهروندان ایرانی به دلیل امکان سفر بدون‌ ویزا به ترکیه تا ۹۰ روز می توانند به صورت حضوری در کاریابی های بین المللی ترکیه اقدام به جستجوی کار کرده و یا از داخل ایران به وبسایت های ارائه کننده فرصت های شغلی بین المللی در ترکیه مراجعه کرده و اقدام به جستجوی کار کنند. پس از یافتن کار و اخذ موافقت کارفرمای ترکیه ای، کارفرما می بایست درخواست جذب نیروی خارجی را طی ۱۰ روز کاری در وبسایت وزارت کار و امنیت اجتماعی ترکیه به ثبت رسانده و سپس کارجو تا ۹۰ روز وقت خواهد داشت تا درخواست خود را به همراه کلیه مدارک مورد نیاز به سفارت یا کنسولگری ترکیه تحویل دهند و کارت اقامت خود را به همراه ویزای کار ترکیه دریافت کنند.

لازم به ذکر است دانستن زبان ترکی به دلیل اندک بودن فرصت های شغلی به زبان انگلیسی جزو امتیازات و الزامات کار در ترکیه می باشد. همچنین ویزاهای کاری دیگری به نام های ویزای کار هنرمندان، ورزشکاران، خبرنگاران، تعمیرکاران فنی و اساتید دانشگاه نیز برای کار در ترکیه وجود دارند.

هزینه اقامت ترکیه از طریق درخواست ویزای کار برای ایرانیان ۶۱۵ لیر برای ویزای کار بعلاوه ۷۲ لیر برای کارت اقامت می باشد. ایرانیان نیازی به پرداخت هزینه ویزای ورود به کشور ترکیه نخواهند داشت.

اسامی برخی از مشاغل مورد نیاز در کشور ترکیه به شرح زیر می باشد.

کارشناس اقتصادی

IT و مهندس کامپیوتر

مدیر رستوران های زنجیره ای

مهندس

میانگین حقوق در ترکیه برای کارگران بین المللی از ۳۵،۰۰۰ تا ۱۰۵،۰۰۰ دلار متغیر است.

اقامت ترکیه از طریق سرمایه گذاری

اخذ اقامت ترکیه از طریق سرمایه گذاری به چند روش امکان پذیر است. این روش ها شامل ثبت شرکت، خرید ملک، سرمایه گذاری در بخش های اقتصادی، سرمایه گذاری از طریق خرید سهام و اوراق بهادار، سرمایه گذاری در بانک های ترکیه و سرمایه گذاری بدون حق کار می باشد. این سرمایه گذاری ها براساس قانون کشور ترکیه به شهروندی و تابعیت ترکیه منجر خواهند شد.

حداقل شرایط مورد نیاز برای سرمایه گذاری در ترکیه داشتن حداقل ۱۸ سال تمام و داشتن طرح توجیه اقتصادی می باشد. حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت از طرق مختلف حداقل ۱ میلیون و ۵۲۷ هزار و ۵۷ لیر، برای خرید ملک حداقل ۲۵۰ هزار دلار و برای سرمایه گذاری از طرق دیگر حداقل ۵۰۰ هزار دلار می باشد. نوع دیگر اقامت از طریق اجاره خانه در ترکیه نیز وجود دارد که در بخش اقامت توریستی به آن پرداخته شده است. 

از جمله سودآورترین صنایع ترکیه برای سرمایه گذاری می توان به صنایع کشاورزی، اتومبیل، پوشاک، معدن، املاک و گردشگری اشاره کرد. 

خرید ملک در ترکیه یکی از بهترین و سریع ترین راه های اخذ تابعیت این کشور است. برای اخذ پاسپورت ترکیه باید ملکی با ارزش حداقل 250 هزار دلار آمریکا خریداری کنید. از این طریق در زمانی بسیار کوتاه می توانید پاسپورت این کشور را کسب کنید. با کسب پاسپورت ترکیه از تمامی حقوق شهروندی در این کشور برخوردارید. ملک خریداری شده به مدت 3 سال نباید فروخته شود.

برای خرید خانه امکان دریافت وام نیز وجود دارد. شما می توانید بخشی از قیمت خانه را پرداخت کنید و بقیه به صورت وام پرداخت شود. در واقع شما برای یک خانه 250 هزار دلاری تنها 150 هزار دلار پرداخت می کنید. مبلغ باقی مانده از طریق اجاره خانه پرداخت می شود. ملک خریداری شده به مدت 4 سال در اختیار فروشنده است و از اجاره آن 100 هزار دلار باقی مانده پرداخت می شود. در این مدت 4 سال می توانید هر سال 10000 دلار سود دریافت کنید یا اینکه هر سال به مدت 1 ماه در ملک خود اقامت داشته باشید. 

با مبالغ کمتر نیز می توان در ترکیه ملک خرید و اقامت کسب نمود. با حداقل مبلغ 60 هزار دلار آمریکا می توانید در این کشور ملک بخرید و اقامت توریستی 3 ساله کسب کنید. در این نوع اقامت اجازه کار ندارید اما امکان تمدید اقامت وجود دارد. البته در صورتی که بتوانید پیشنهاد کار مناسب بگیرید امکان گرفتن مجوز کار وجود دارد. 

اقامت ترکیه از طریق ازدواج

اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج با شهروند ترکیه یکی از راه های مهاجرت به ترکیه می باشد. به این منظور متقاضیان می بایست بالای ۱۸ سال بوده و حداقل ۳ سال از زندگی مشترکشان گذشته باشد تا بتوانند درخواست اقامت دائم ترکیه از طریق ازدواج را ارائه دهند. همچنین زوجین می بایست اثبات کنند که با هم زندگی کرده اند و تمکن مالی برای زندگی مشترک را دارند، مساله امنیتی نداشته باشند و حداقل مسکن مورد نیاز برای زندگی مشترک را دارا باشند. در صورت اخذ اقامت ترکیه از طریق ازدواج پس از ۵ سال امکان درخواست شهروندی و پاسپورت ترکیه امکان پذیر می باشد.

اقامت ترکیه از طریق تولد

اخذ اقامت ترکیه از طریق تولد از اصول خاصی پیروی می کند. ترکیه جزو کشورهای تابع اصل خون شناخته می شود، به این معنی که صرف تولد فرزند در این کشور برای شهروندان غیر ترکیه ای منجر به اخذ اقامت و تابعیت فرزند نخواهد شد مگر اینکه یکی از والدین فرزند شهروند ترکیه باشند تا بتوان برای فرزند اقدام به اخذ اقامت و شهروندی ترکیه کرد. هرچند اخذ اقامت برای فرزند به معنای اخذ اقامت والدین نمی باشد و حقی برای آن ها ایجاد نخواهد کرد. همچنین شهروندان ترکیه ای در صورت قبولی فرزند خواندگی یک غیر ترکیه ای زیر ۱۸ سال می توانند برای آن کودک درخواست اقامت و تابعیت ترکیه نمایند. به این منظور می بایست گواهی تولد فرزند، اثبات تمکن مالی برای تامین هزینه های زندگی خود و فرزند و اثبات داشتن مسکن برای زندگی را به همراه مدارک هویتی خود و فرزند برای اخذ ویزای مربوطه به اداره مهاجرت ترکیه ارائه دهند.

اقامت ترکیه و ویزای توریستی ترکیه

ترکیه به دلیل وجود عهدنامه مودت بین دو کشور شرایط آسانی را برای ورود به کشور ترکیه برای ایرانیان در نظر گرفته است. به این صورت که برای سفر های توریستی کوتاه مدت تا سقف ۹۰ روز نیازی به ویزا برای ورود به کشور ترکیه نبوده و تنها با داشتن پاسپورت و ارائه آن به افسر مهاجرت در مرز ترکیه و مهر ورود به کشور ترکیه می توان اقدام به سفر به کشور ترکیه نمود.

نوع دیگر از اقامت توریستی در ترکیه وجود دارد که به واسطه اجاره خانه در این کشور قابل دستیابی است. قوانین ترکیه در زمینه اقامت با اجاره خانه در سال 2020 تغییرات مهمی داشته است. پیش تر این اقامت به صورت 2 ساله اعطا می شد و شما می توانستید پس از پایان 2 سال مجددا اقامت خود را تمدید نمایید. اما در قوانین جدید در سال 2020، در صورت اجاره خانه در ترکیه به شما اقامت 1 ساله اعطا می شود. پس از پایان 1 سال نمی توانید اقامت خود را تمدید کنید و باید حداقل 1 سال از پایان اعتبار اقامت قبلی گذشته باشد تا بتوانید مجددا برای این نوع اقامت درخواست دهید. این قوانین در سال 2021 نیز اجرایی خواهد بود.

 

توجه داشته باشید که در اقامت توریستی فرد اجازه تحصیل یا کار ندارد، مگر اینکه مجوز دریافت کند و نوع اقامت خود را تغییر دهد. 

اقامت ترکیه و شرایط اقامت و تابعیت

به منظور اخذ اقامت دائم و شهروندی ترکیه می بایست دارای شرایط خاصی باشید. به این منطور می بایست حداقل ۵ سال در ترکیه زندگی کرده باشید و در جامعه و فرهنگ ترکیه ادغام شده باشید. مدارک لازم جهت اخذ تابعیت ترکیه به شرح زیر می باشد.

مدارک هویتی

حداقل ۵ سال زندگی در ترکیه با شرط حضور حداقل ۶ ماه در سال

دانستن زبان ترکی در سطح پایه

اثبات ادغام در فرهنگ و جامعه ترکیه

گواهی سلامت جسمی و روانی

اثبات درآمد کافی

داشتن محل اسکان در ترکیه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *